Recensie Les Misérables

06-03-2023

Laat je omver blazen door het weergaloze theaterspektakel dat Les Misérables heet

Les Misérables is terug; en hoe! Na ruim veertien jaar is de musical weer in Nederland te zien, met zowel vertrouwde (o.a. Freek Bartels) als nieuwe gezichten. De opgefriste versie is op alle fronten groots en imponerend. Van de waanzinnige decors tot aan de projecties, de muziek van het live ensemble en het vocale geweld. Met drie uur is Les Misérables een best lange zit, maar absoluut de moeite waard.

De musical Les Misérables is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo uit 1862. Het verhaal is dus eeuwenoud, maar nog steeds actueel. De Nederlandse versie van Les Misérables is twee keer eerder opgevoerd. Begin jaren negentig en van 2008 tot 2009. Oudgediende René van Kooten kruipt in de huidige versie opnieuw in de huid van Jean Valjean. Ditmaal als vaste invaller van Milan van Waardenburg.

Milan van Waardenburg (eerder te zien in Anastasia en Rent) is ijzersterk in zijn rol van de ex-gevangene Jean Valjean. In het verhaal heeft hij negentien (!) jaar in de gevangenis gezeten voor het stelen van een stuk brood. Hij komt voorwaardelijk vrij, maar doordat hij een nieuwe identiteit aanneemt, overtreedt hij de voorwaarden. Politie-inspecteur Javert (Freek Bartels) is vastberaden om Jean Valjean op te sporen en te vervolgen. Jean Valjean heeft inmiddels zijn leven gebeterd, maar dit gaat er bij Javert absoluut niet in. Eens een dief, altijd een dief. Van de ruwe en verbitterde gevangene #24601 transformeert Jean Valjean tot een goedhartige man. Milan van Waardenburg overtuigd en imponeert in alle facetten van het karakter. Ook zangtechnisch gooit Van Waardenburg hoge ogen. Luid applaus en kippenvel is wat volgt na zijn solo nummers.

Milan van Waardenburg is absoluut niet de enige die indruk maakt. Les Misérables beschikt over een ware topcast. Waar Channah Hewitt in de rol van Fantine de hele zaal muisstil te wet krijgen met het welbekende nummer Mijn Droom, heeft Ellen Pieters als Madame Thénardier de lachers op haar hand. De kindacteurs in het bijzonder worden al snel in het hart van het publiek gesloten.

Visueel gezien is Les Misérables een groots spektakel. De duistere projecties, tekeningen van Victor Hugo, die op het achterdoek geprojecteerd worden, spelen hierbij een belangrijke rol. De beroemde draaischijf ontbreekt, maar wordt niet gemist. Middels schuivende decorpanelen, projecties, special effects en een groots opgezette barricade wordt een prachtig toneelbeeld neergezet. De strijd op de barricade met geweerschoten en de zelfmoord van Javert (een diepe sprong in het donkere water van de Seine) zijn slechts enkele visuele hoogstandjes. Tel daar de grote hoeveelheid spelers op het toneel bij op en je hebt een spektakel van jewelste. Er gebeurt zoveel tegelijkertijd dat je als toeschouwer eigenlijk ogen tekort komt. 

auteur: Angela Lanser