Nederlands Theater festival 2023: de jury beslist

19-05-2023

Vita Westra

De Nederlandse Toneeljury heeft beslist: de elf “meest indrukwekkende theaterproducties van het moment” zijn bekendgemaakt. Ook twee andere selecties werden gisteravond bekendgemaakt: de Keuze van de Wijkjury Amsterdam en de dit jaar geïntroduceerde Cabaret Collectie. Alle voorstellingen zullen van 7 t/m 17 september te zien zijn in verschillende theaters in Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival.

Een mooie oogst

De Toneeljury, die wordt voorgezeten door schrijver en theatermaker Abdelkader Benali, was enthousiast: "Het eerste seizoen zonder corona lockdowns bracht een ongelofelijk mooie oogst op aan voorstellingen, die de veelzijdigheid van het Nederlandse theateraanbod eens en te meer bevestigt.” Opvallend is dat de opdracht van de jury dit jaar ietwat anders geformuleerd werd dan voorgaande jaren: niet de “beste” voorstellingen van het seizoen, maar de “meest indrukwekkende” werden gezocht. “Goed of slecht kunnen immers beperkend werken”, aldus het juryrapport. Wat maakte indruk op De Toneeljury?

Officiële Juryselectie
In de kleine zaal behoorden 
Analoog (De Hoe), DARKMATTER (Frascati Producties en Cherish Menzo), De Dappere Soldaat (Toneelschuur Producties en Steef de Jong), Ik zeg toch sorry (Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin) en Zeemaal (Sien Vanmaele en Laika) tot de hoogtepunten. In de grote zaal waren dat De Jaren (Het Nationale Theater), Jihad van Liefde (Senf Theaterproducties en De Meervaart), Vogels (ITA) en Yara's Wedding (NITE). Locatievoorstelling The Underground werd tevens geselecteerd, zodat NITE en Guy Weizman tweemaal in dit lijstje voorkomen. 

Verschillende generaties en meerstemmigheid 
De rode draad? De jury benoemt in haar rapport dat een "
ontplooiing van de meerstemmigheid" dit theaterseizoen opvalt. Enerzijds betekent dat volgens de jury dat “niet-westerse perspectieven en vertelvormen dichter verstrengeld [raken] met westerse vormen van toneel maken.” Daarnaast laat de meerstemmigheid zich, aldus de jury, ook kennen in het “dieper en verder in elkaar overlopen van genres.” Het intergenerationele karakter van veel voorstellingen wordt eveneens benoemd: verschillende voorstellingen onderzoeken "verbanden in de tijd en zijn", zoals de jury zich zo mooi uitdrukt.

Cabaret Collectie
Voor het eerst werkt het Nederlands Theater Festival dit jaar samen met De Kleine Komedie. Er is een speciale commissie aangesteld die de "Cabaret Collectie" heeft geselecteerd: cabaret en kleinkunst die het afgelopen seizoen indruk maakten. Het doel: aandacht voor cabaret als "theaterdiscipline" en een kans om de "ontwikkeling van het cabaret" van nu te laten zien. Geselecteerd werden cabaretiers Saman Amini, Jawad Es Soufi, Merijn Scholten en Peter Pannekoek. Bovendien werden drie duo's geselecteerd: N00B, Nina de la Parra & Sanne Landvreugd en Yentl en de Boer. 

De Keuze van de Wijkjury Amsterdam
Net als vorige seizoenen bezocht een jury van "frisse ongeoefende ogen" een grote hoeveelheid voorstellingen en selecteerde haar favoriet. De keuze is gevallen op Romana Vredes regiedebuut The Story of Travis (Theater Rotterdam), "een feest van een voorstelling", aldus het juryrapport. 


De kaartverkoop van het Nederlands Theater Festival start op 3 juli!Beeld (Yara's Wedding): Katrin Ribbe 
Tekst: Vita Westra