Musicaldebuut Huub van der Lubbe als Don Quichot

12-05-2023

Vita Westra

Huub van der Lubbe zal vanaf december 2023 de rol van Don Quichot vertolken in de musical De man van La Mancha. Na 41 jaar de zanger van De Dijk te zijn geweest, is dit zijn debuut in een musical. De rol die hij op zich neemt is die van de even komische als tragische Don Quichot, de dolende ridder die - letterlijk - een klap van de molen heeft gehad. In deze eigentijdse versie van de musical, geproduceerd door de Theateralliantie, zal flamencomuziek een grote rol spelen. Naast Huub van der Lubbe zullen onder meer Dragan Bakema en Lucretia van der Vloot te bewonderen zijn op het toneel, respectievelijk als schildknaap Sancho Panza en als Dulcinea, de geïdealiseerde geliefde van Don Quichot. 

Het verhaal
Cervantes schreef ruim 400 jaar geleden zijn uit twee delen bestaande en ruim 1100 pagina's tellende roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Dit boek, over de dwaze Don Quichot die zoveel ridderromans heeft gelezen dat hij zichzelf een ridder waant, wordt wel gezien als de eerste Europese roman. Het verhaal inspireerde in 1965 de Amerikaan Dale Wasserman tot een musicalbewerking: De man van La Mancha. De auteur van het oorspronkelijk boek, Cervantes, speelt zelf een prominente rol in dit verhaal. In het Sevilla van de 16e eeuw wordt hij in de gevangenis gegooid en gedwongen zijn bezittingen in te leveren. Cervantes brengt, als vorm van verdediging, het verhaal van Don Quichot tot leven: een edelman die te veel ridderromans heeft gelezen en eropuit trekt, vergezeld door zijn buurman Sancho Panza, om grootse daden te verrichten. 

Idealisme
Don Quichot wordt wel gezien als een echte idealist: iemand die zijn eigen droomwereld nastreeft in plaats van zich neer te leggen bij de werkelijkheid zoals die zich presenteert. Don Quichot geeft ons wellicht het inzicht dat de wereld niet alleen maar een plek is waar je nu eenmaal terecht komt, maar ook een plek die je kunt maken tot wat het is, met je eigen handen en gedachten. Zoals Huub van der Lubbe het verwoordt: "Gelukkig zijn er altijd enkelingen die geen genoegen nemen met de wereld zoals die is. Idealisten die zich verzetten tegen de ‘normale’ gang van zaken met alle oorlog, ellende en onrecht. Vrouwen en mannen die voor gek worden verklaard om hun schijnbaar heilloze, onrealistische missies, maar niettemin blijven strijden. En zo de wereld beter maken. Zulke Don Quichots heeft de geschiedenis nodig. Nu misschien wel harder dan ooit."

De première van De man van La Mancha vindt plaats op zondagmiddag 17 december 2023. De voorstelling gaat daarna tot en met 9 juni 2024 op tournee door heel Nederland. Bekijk de volledige speellijst van De man van La Mancha!